Снимка: Pixabay (архив)От днес се променя редът за изплащане на добавката

...
Снимка: Pixabay (архив)От днес се променя редът за изплащане на добавката
Коментари Харесай

От днес започва изплащането на добавката за чужда помощ към пенсиите на хората с увреждания

Снимка: Pixabay (архив)

От през днешния ден се трансформира редът за погашение на добавката за непозната помощ към пенсиите на лицата с увреждания, които са подали в Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) заявление-декларация за даване на персонална помощ с експлицитното единодушие тя да се превежда на АСП след подписване на трудов контракт с помощник, написа novini.bg.

За тези лица Националният застрахователен институт (НОИ) е задължен да превежда на организацията дължимата сума за добавка за непозната помощ за времето от датата на започване на осъществяването на трудовия контракт с асистента (винаги от първо число на месеца, идващ месеца на подписване на договора) до края на месеца, в който договорът е преустановен. След като договорът с асистента бъде преустановен, Национален осигурителен институт ще стартира още веднъж да изплаща добавката към пенсията на лицето за интервала от първо число на месеца, идващ месеца на прекратяването, до края на месеца, през който е подписан нов трудов контракт, оповестиха от пресцентъра на Национален осигурителен институт.

Промяната е по отношение на влизането в действие на Закона за персоналната помощ и на член 50а от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж и визира единствено лицата с увреждания, които са подали заявление-декларация към АСП за даване на персонална помощ от помощник. Тя се отнася само за добавките за непозната помощ към изплащаните им пенсии, само че не и за самите пенсии. Те ще продължат да се изплащат от Национален осигурителен институт по досегашния ред.

За лицата с увреждания, за които има подписан трудов контракт с помощник до 30 август 2019 година в това число, дължимите за месец септември суми за пенсии и други добавки (без добавката за непозната помощ) ще бъдат изплатени от Национален осигурителен институт с пенсионен запис по декларирания от тях метод – в пощенска станция или по банков път. От месец октомври 2019 година изплащането им ще става в нормалните периоди.

Същият ред за погашение на пенсиите и добавките за непозната помощ ще се ползва и за лицата с увреждания, които в бъдеще подадат заявление-декларация за даване на персонална помощ със единодушие за превеждане на добавката им за непозната помощ към АСП след подписване на контракт с помощник.

Справки и съвещания по отношение на дължимите суми за пенсии/добавки могат да се вършат в съответното териториално отделение на Национален осигурителен институт, което ги изплаща.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР